teaser5

Wat is een cornea?

De cornea (hoornvlies) is het doorzichtige voorste deel van het oog, waar het licht door naar binnen valt. De cornea bestaat uit drie basale lagen.

  • epitheelcellen (buitenkant)
  • stromacellen
  • endotheelcellen (binnenkant)

Tussen deze lagen in, liggen de hulplagen: het membraan van Bowman en het membraan van Descemet. Voor meer gedetailleerde informatie zie www.oogartsen.nl

 

Corneatransplantatie                                                                                                                                             
Bij vervorming of verlies aan helderheid van de cornea kan zo nodig een corneatransplantatie worden verricht. In de westerse wereld zijn de meest voorkomende indicaties hiervoor:


Transplantatie van corneas heeft als doel de integriteit en helderheid van de cornea te herstellen, het zicht te verbeteren of pijn te verminderen. Naast volledige corneatransplantaties (perforerende keratoplastiek) wordt steeds meer de lamellaire keratoplastiek toegepast. De corneachirurg transplanteert dan alleen de beschadigde laag. Er bestaan verschillende vormen van een lamellair transplantaat : DSEAK en DMEK, beide stukjes weefsel kunnen in de corneabank worden geprepareerd, zodat de oogarts dit niet meer zelf op de operatiekamer hoeft te doen.

Links: website voor Hoornvlies Patiënten  

          www.oogartsen.nl

          www.oogheelkunde.tv