afbeelding rechts

Glyaderm

Glyaderm wordt gebruikt als “dermaal substituut”, te vervangen van de dermis die door verbranding verloren is gegaan. Het aanbrengen van Glyaderm onder een dun autoloog huidtransplantaat kan de littekenvorming verbeteren, vooral de elasticiteit van het weefsel.

Glyaderm wordt verkregen uit donorhuid, alle cellen zijn verwijderd zodat alleen collageen en elastine vezels aanwezig zijn. Na implantatie onder de autologe hjuid zal daarom geen afstoting plaatsvinden maar dienen de donorvezels als “scaffold” voor de fibroblasten en bloedvaten die vanuit het wondbed in de Glyaderm zullen gaan groeien. De fibroblasten zullen het donorcollageen langzaam gaan vervangen door nieuwe collageenbundels, meer gelijkend op de natuurlijke structuur van dermis. Wanneer de autologe huid direct in het wondbed geplaatst wordt zullen de wondfibroblasten eronder de nieuwe collageenbundels meer parallel georiënteerd aan het wondbed neerleggen resulterend in een stug litteken.

Op de Onderzoek pagina (link) is meer informatie over de klinische studies met Glyaderm beschikbaar.

Er zijn verschillende toepassingen mogelijk voor Glyaderm:

  • Diepe (3e graads) brandwonden na excisie van dood weefsel
  • Reconstructie na verwijdering van littekenweefsel
  • Reconstructie na verwijdering van tumoren, giant melocytic nevi

 

Voordelen van Glyaderm

  • Glyaderm wordt bewaard in 85% glycerol waardoor er voor opslag en transport geen vriezers noodzakelijk zijn. Transport kan plaatsvinden bij kamertemperatuur, opslag voor een periode langer dan 72h bij 2-8ºC, in een gewone koelkast.
  • Door de hoge concentratie glycerol worden bacteriën geïnactiveerd.
  • Na het uitspoelen van de glycerol (10 min in fysiologisch zout) is Glyaderm soepel en geschikt voor implantatie.
  • Glyaderm wordt bewerkt en gedistribueerd door Euro Skin Bank, een non-profit weefselbank waardoor de kosten-effectiviteit gunstiger is.

 

Soorten Glyaderm

Glyaderm kan zowel geheel (plain) als 1:1 gemeshed worden verkregen (voor wonddrainage).

 

Download Bijsluiter Glyaderm

Bestelformulier Glyaderm

Artikel Glyaderm

Case study Glyaderm